23/11/2019 - 1000 Nieuwe Bomen voor Dassenaarde


 Eddy Keuninckx    07 nov 2019 : 10:30
 Niets    Informatief

bomen_planten_2019_300_.png

1000 Nieuwe Bomen voor Dassenaarde

1000 Nieuwe Bomen voor Dassenaarde

Op zaterdag 23 november is het de Dag van de Natuur. In heel Vlaanderen gaan jeugdbewegingen en enthousiaste natuurliefhebbers aan het werk in natuurgebieden van Natuurpunt in hun buurt.
Dit jaar gaat Natuurpunt Diest tijdens deze Dag van de Natuur een perceel in Dassenaarde aanplanten met meer dan 1000 bomen. We gaan Zachte berk, Zwarte els en Grauwe Abeel aanplanten op een stuk grond in de vallei van Dassenaarde, vlak bij de Klappijstraat. Het is een nat perceel dat tot nu toe een grasland was. Tijdens deze dag gaan we 1100 bomen (stekken eigenlijk) planten in plantgaten die op voorhand gemaakt zijn.

Als deze bomen gaan groeien gaan ze een buffer vormen tussen de Klappijstraat en Dassenaarde. Daardoor wordt de vallei nog aantrekkelijker voor allerlei water- en weidevogels die in de waterrijke vallei komen foerageren en misschien zelfs wel broeden. De biodiversiteit in Dassenaarde zal dus zeker toenemen.

De aanplant tijdens de Dag van de Natuur is pas het eerste luik. Later planten we nog andere soorten, vooral struiken om een bosrand te creëren. En volgend jaar planten we het laatste deel aan met naast de genoemde bomen ook Ratelpopulieren. Het zijn allemaal bomen en struiken die van nature in valleigebieden voorkomen. Als alle bomen er staan hebben we in totaal bijna een hectare nieuw bos gemaakt.

Om al deze bomen tijdens de Dag van de Natuur geplant te krijgen zijn veel helpers nodig. We nodigen iedereen dan ook graag uit om op zaterdag 23 november vanaf 10 uur te komen helpen. De plantgaten zijn gemaakt maar tijdens het planten moeten de gaten nog dicht gegooid worden. Het zou dan ook fijn zijn als mensen die komen helpen een schep of spade mee brengen. Tijdens de middagpauze zorgen wij voor soep en drank, wel zelf een lunchpakket voorzien. Het is niet noodzakelijk om een hele dag te komen, als je maar een paar uur kunt ben je ook van harte welkom. Wel graag even aanmelden op berglinden@qsources.be zodat we weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen. En laarzen zijn noodzakelijk, het terrein kan nat zijn.

Nog even de praktische info op een rijtje:
• Zaterdag 23 november van 10 tot 16 uur
• Afspraakplaats: weggetje langs Klappijstraat 92 te Molenstede
• Aanmelden op berglinden@qsources.be
• Meebrengen: een spade, laarzen, boterhammen. Soep en andere dranken aanwezig
• bij Filip Meyermans, 013 780043 of filip.meyermans@skynet.be