06/07/2012 - WerkFolk 2012


 Eddy Keuninckx    09 jul 2012 : 10:26
 Niets    Informatief

06/07/2012 - WerkFolk 2012

Werkfolk 2012
Er is weer heel hard gewerkt tijdens het weekeinde. Als eerste is er veel gehooid. Dat hooien doen we om de graslanden te verarmen, waardoor meer verschillende plantensoorten de kans krijgen om te gaan groeien. 
Want meer verschillende planten betekent ook meer verschillende insecten en dus ook in totaal meer biodiversiteit. 
Dat deze verschraling werkt blijkt er uit dat er dit jaar weer orchideen gebloeid hebben. 
Het zijn nog maar enkele exemplaren, maar het is een begin.
werkfolk_2012_1024-300_hooien.png
Tijdens Werkfolk worden er ook altijd enkele grote werken uitgevoerd. 
Dit jaar is de zandbak op de speelweide hersteld. De zandbak ligt achter het informatiebord. Er zijn enkele betonnen rioolbuizen gelegd waar de kinderen door kunnen kruipen en dan komen ze uit in de zandbak. 
Dit is het vierde initiatief om van de speelweide de inkompoort tot Dassenaarde te maken. Als eerste is het informatiebord geplaatst, daarna is er een picknicktafel gezet. Vervolgens hebben we klimtouwen en klimpalen gezet en nu is dus voor de jongere kinderen de zandbak hersteld. 
In de rand van de zandbak is een herinneringsplaat aangebracht, ter herinnering aan 10 jaar Werkfolk. De plaat is officieel aan Filip Meyermans en Bart Mandervelt (de conservators van Dassenaarde) aangeboden tijdens de receptie ter gelegenheid van 10 jaar Werkfolk.

Al enkele jaren ligt het verbindingspaadje tussen de Klappijstraat en Dassenaarde er slecht bij. 
Het zit vol putten waardoor het voor fietsers erg moeilijk is om hier te fietsen. Dit paadje wordt veel gebruikt door joggers en mountainbikers aangezien hier de officiele MTB-route van Diest loopt. 
Ook inwoners van Engsbergen gebruiken dit paadje veel om naar Diest te fietsen. 
Op kosten van Natuurpunt hebben we tijdens Werkfolk de grootste putten gevuld met steengruis, ook maaien we ieder jaar de bermen van dit paadje om het open te houden voor de gebruikers. 
Aangezien dit paadje door het laagste deel van de vallei loopt hebben we al enkele jaren te maken met wateroverlast. Daar kunnen we helaas niets aan doen. Daarvoor moet de ZwarteBeek geruimd worden. 
Dat is echter niet eenvoudig aangezien het slib in de beek vervuild is door de historische lozingen van Tessenderlo Chemie. We hopen dat afspraken die gemaakt zijn over ruiming van Winterbeek/Grote Beek /Zwarte Beek op korte termijn uitgevoerd gaan worden en dat zo het probleem van de wateroverlast verholpen kan worden.
Naast hard werken is er tijdens Werkfolk ook aandacht voor ontspanning. Het kookteam zorgt voor lekker eten met iedere middag soep en 's avonds veel aandacht voor verse groente zoveel als mogelijk is biologische producten. Het vlees betrekken we bijvoorbeeld van bioboerderij Het Bolhuis.
werkfolk_2012_1024-300_lekkereten.png
Op vrijdag namiddag spelen we traditioneel een spel waardoor alle deelnemers elkaar beter leren kennen. 
werkfolk_2012_1024-300_spelen.png
En vrijdagavond is er een kampvuur waarbij er regelmatig een lied klinkt. 
werkfolk_2012_1024-300_kampvuur.png
Op zaterdagavond waren er dit jaar 3 optredens van folkbands, dit ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van Werkfolk. Ook dit jaar werd er weer gedanst op de vrolijke klanken.Het is juist deze combinatie van werken aan de natuur en spel en vermaak in de natuur die ieder jaar weer ruim 60 mensen naar Werkfolk lokt. 
Ook volgend jaar zal er weer een Werkfolk georganiseerd worden tijdens het tweede weekeinde van juli. Zodra de exacte datum bekend is kan iedereen meer informatie vinden op natuurpunt-diest.be.


Met vriendelijke groeten
saskia_80.png
Saskia van den Berg
Natuurpunt Diest

09/06/2012 - Kaggevinne zet zich in voor koesterbuur


 Eddy Keuninckx    14 jun 2012 : 07:08
 Niets    Informatief

09/06/2012 - Kaggevinne zet zich in voor koesterbuur

09/06/2012 - Kaggevinne zet zich in voor koesterbuur
newspost_image_wildetijm2012_1024-300.png

Op zaterdag 9 juni ging een ploegje buurtbewoners uit Kaggevinne aan de slag in de holle weg naast kleuterschool De Notelaar. Doel was het helpen van de wilde tijm. Dit is een van de koestersoorten van de Gemeente Diest. 

Dat zijn soorten waarvoor Diest heeft belooft zich de komende jaren extra in te zetten om ze te beschermen. Elke soort staat voor een leefgebied met allerlei planten en dieren. Werken we rond de koestersoort dan werken we eigenlijk voor al deze planten en dieren en helpen we de biodiversiteit te vergroten. 
Buurtvereniging De Kaggevrienden was meteen gevonden voor dit mooie initiatief. 
Tegelijk met de uitnodiging voor de jaarlijkse barbecue kregen veel bewoners van Kaggevinne-Diest ook een oproep in de bus om te komen helpen met het werk. Ondanks dat de opkomst niet zo hoog was (het was dan ook een druk weekeinde met ook de opening van het nieuwe containerpark) is er veel werk verricht. 

Er zijn veel bramen verwijderd, opslag van amerikaanse vogelkers (die heel erg snel gaat woekeren) zijn weg gehaald en er is veel gras gemaaid. Hierdoor krijgen de zaden van de wilde tijm (die bloeit in juli/augustus) kans zich op de open plekken te gaan wortelen. Ook andere veldbloemen krijgen hiervoor nu meer kansen. 

En meteen hielpen we ook solitaire bijen en hommels die nu veel makkelijker een plekje kunnen vinden voor een hol op de stukken ijzerzandsteen die door onze werkzaamheden bloot zijn gelegd. 

Onze dank gaat uit naar de Kaggevrienden voor hun ondersteuning van deze actie. 
Hopelijk kunnen we in de toekomst meer samenwerken.
saskia_80.png
Saskia

10/06/2012 - Mooie Run for Nature 2012


 Eddy Keuninckx    10 jun 2012 : 08:53
 Niets    Informatief

Mooie Run for Nature 2012

run_for_nature_256.png

Mooie Run for Nature 2012

De weergoden waren ons goed gezind op zondag 10 juni: tijdens de hele Run for Nature 2012 is het prachtig weer geweest. Een zonnetje en een temperatuur die heel aangenaam was om te lopen. Dit jaar verschenen (ondanks dat het vaderdag was) 76 lopers aan de start. Dat is toch weer een kleine stijging t.o.v. vorig jaar. 

Het parcours ging dit jaar helemaal over onverharde wegen (op sommige plekken een beetje modderig, maar het ging toch). Een onverwachte moeilijkheidsgraad was dat er over een deel van ons parcours ook een MTB-tocht liep met ca. 1200 fietsers. Gelukkig hadden zowel de lopers als de meeste fietsers begrip voor elkaar, zodat er niemand omver is gereden. 

newspost_image_runfornature2012_1024-300.png
In totaal liepen 31 mensen de 5 km. Winnaar was Patrick Sevenants met een tijd van 20 min en 38 seconden, op de voet gevolgd door Joost van der Linden die maar 2 seconde langzamer was. 

Aan de 10 km deden 45 lopers mee. De winnaar daar was Danny Dekens met een tijd van 39 min en 27, met vlak daar achter de eerste vrouw: Liesbeth Wouters met een tijd van 39 min en 59 seconden. 

Maar aangezien deelnemen belangrijker is dan winnen werden alle atleten aangemoedigd, tot en met de laatste.Onze dank gaat in de eerste plaats uit naar Peter Dreessen van atletiekclub ROBA die zoals bij alle vorige edities weer instond voor de tijdwaarneming.

Verder ook dank aan alle helpers die er weer voor gezorgd hebben dat de 76 deelnemers een aangename voormiddag hebben gehad.
Het klassement vind je hier.

Graag spreken we weer af met iedereen in 2013!!


WerkFolk 2012


 Eddy Keuninckx    25 apr 2012 : 09:11
 Niets    Informatief

WerkFolk 2012

werkfolk_2012_1024-300.png
WerkFolk 2012:
Reeds voor de 10e maal organiseren we WerkFolk, omdat de natuur rond Diest in de zomer een beetje hulp kan gebruiken.WerkFolk, dat is een lang weekend aan de slag in de natuur, met muziek, ontspanning en kamperen voor de liefhebber.
UPDATE (14/06/2012):

Inschrijving voor Werkfolk 2012 stopt bijna!!

Door het mooie folkprogramma op zaterdag 7  juli hebben veel mensen alsnog besloten zich voor Werkfolk 2012 in te schrijven. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, dus voor wie wil komen: schrijf zo spoedig mogelijk in!!

button_natuurpunt_muziek_48.png
Op vrijdagavond is er een kampvuur, een spel en de barbeque. 
Tijdens de 10e edite van Werkfolk komen op zaterdag 7 juli de volgende groepen spelen:    
- Yir-ca in het voorprogramma, 
- daarna volgt Almadolorosa met stemmige renaissance-folk 
- en de avond wordt spetterend afgesloten met een gelegenheidformatie van Myriam Debonte van Waar is Boris? en Hans Jochems van Dr. Eugène!! Dat wordt dansen geblazen.    
De avond begint om 20.00 uur en de toegang is dan gratis. 
Tijdens WerkFolk zorgen we trouwens alle dagen goed voor iedereen door biologisch eten te serveren van ontbijt tot avondmaal.
In het afwisselende gebied Dassenaarde wordt gehooid, gesprokkeld, getimmerd, gegraven, afgewassen en ook veel gelachen.

button_natuurpunt_forum_48.pngWanneer: 
We openen op vrijdagvoormiddag 6e juli om 10.00 u en op zondagnamiddag 8e juli rond 15.00 u sluiten we WerkFolk weer af. 
Alleen meedoen op vrijdag of zaterdag of alleen het weekeinde vanaf zaterdag vm kan natuurlijk ook.

button_natuurpunt_verrekijker_48.pngLokatie: 
Midden in het natuurgebied Dassenaarde, 
aan de hooischuur nabij natuurboerderij het Bolhuis, 
Asdonkstraat 49 
3294 Molenstede (bij Diest)

button_natuurpunt_euro_48.pngDe kosten: 
- Volwassensen 40.- Euro pp, of 20.- Euro pp per dag
- Kinderen, 3 t/m 12 jr 20.- Euro pp, of 10.- Euro pp per dag
(alles inclusief maaltijden en kampeerplaats)
- Zaterdagavond optredens: gratis

button_natuurpunt_mail_48.pngVoor vragen en inschrijvingen:
Saskia van den Berg
+32478960171

saskia_80.png


04/02/2012 - Algemene Vergadering


 Eddy Keuninckx    04 feb 2012 : 14:10
 Niets    Informatief

04/02/2012 - Algemene Vergadering

Newspost_algemene_vergadering_2012_1024-300.png
.

28/01/2012 - Eerste natuur- en milieuquiz groot succes


 Eddy Keuninckx    28 jan 2012 : 13:55
 Niets    Informatief

28/01/2012 - Eerste natuur- en milieuquiz groot succes

Bijna 30 mensen bogen zich 26 november jl. over de vragen van de Natuurquiz van Natuurpunt Diest. 
De vragen bestonden uit :
- herkenningvragen (vogels, planten, paddenstoelen, amfibieen en reptielen, zoogdieren etc.), 
- vragen over de natuur in het algemeen, 
- vragen over de natuur en natuurgebieden in Oost Brabant 
- en enkele doevragen (lang woord maken met letterkoekjes, 
- geuren kerkennen, 
- smaken herkennen etc.)
Tussen de rondes door kon iedereen onder het genot van een drankje met elkaar kennis maken en leren hoe iedereen op zijn eigen manier met natuur bezig is. Want dat was nl. het echte doel van de quiz. 
We wilden graag eens mensen bij elkaar brengen die vanuit heel verschillende invalshoeken met natuur bezig zijn.
De avond vloog voorbij. 
En aangezien 1 beeld meer zegt dan 10 woorden zal ik nu zwijgen en de foto's voor zich laten spreken.
saskia_80.png
Saskia
quiz_001.png
quiz_002.png
quiz_003.png
quiz_004.png

Zaterdag 26 november - GROTE NATUUR- en MILIEUKWIS !


 Eddy Keuninckx    26 nov 2011 : 10:39
 Niets    Informatief

Zaterdag 26 november - GROTE NATUUR- en MILIEUKWIS !

natuurkwis.png

Beste mensen,

Een aantal onder jullie herinnert zich zeker nog de heuglijke natuur- en milieukwis die in de Hagelandse heuvelstreek plaatsvond, de laatste keer alweer enige jaren geleden. Dit jaar is er weer een GROTE NATUUR- en MILIEUKWIS !

Op zaterdag 26 november a.s. om 20 uur zorgt afdeling Diest, samen met de vrijwilligers van het Bezoekerscentrum Webbekomsbroek, voor een avond vol gezelligheid en vragen over of in verband met natuur en milieu. Natuurkennis zal helpen maar zorg dat er in je team ook mensen zitten die kunnen puzzelen aangezien er ook enkele algemenere vragen zullen zijn.

Een team moet bestaan uit 4 personen; de samenstelling bepaal je helemaal zelf. Dus mannen en vrouwen of niet-gemengd, jong en oud of van 1 generatie … up to you!

Deelname aan de kwis is gratis; drank kan je verkrijgen aan democratische prijzen.
We spelen vooral voor de eer, want alleen voor het winnende team is een kleine  prijs voorzien.

Inschrijven voor 20 november bij Saskia van den Berg

button_natuurpunt_telefoon_48.png GSM 0478-96 01 71

of

 button_natuurpunt_mail_48.png  berglinden@qsources.be


Aanvang: zaterdag 26 november om 20u00
              in de bovenzaal van het Bezoekerscentrum Webbekomsbroek,
              Omer Vanaudenhovelaan 49,
                  3290 Diest.

Deelname is gratis.  

We hopen dat ook jullie afdeling/werkgroep er bij wil zijn en zijn er zeker van dat het alweer een oppergezellige bedoening wordt!

Alvast tot gauw! 

Filip Saskia

Neem Natuurpunt op in je testament - 27-28/10/2011 en 03/11/2011 telkens om 14:00 uur


 Eddy Keuninckx    20 sep 2011 : 18:34
 Niets    Informatief

Neem Natuurpunt op in je testament - 27-28/10/2011 en 03/11/2011 telkens om 14:00 uur

button_natuurpunt_forum_48.pngNeem Natuurpunt op in je testament

Koffienamiddagen over legaten

Natuurpunt organiseert een reeks koffienamiddagen over legaten.
Als je interesse hebt om Natuurpunt als goed doel op te nemen in je testament, nodigen we je graag hierop uit.

We vertellen je graag wat Natuurpunt kan doen met extra werkingsmiddelen uit legaten.
Daarnaast krijg je een overzicht van de mogelijkheden die er bestaan om fiscaal de meest voordelige werkwijze te zoeken.

Je bent welkom op
- donderdag 27 oktober in de conferentiezaal van het stadhuis van Oostende, Vindictivelaan 1 te Oostende;
- vrijdag 28 oktober in De Curve, De Becker Remyplein 27 te Kessel-Lo
donderdag 3 november in Hoeve Dieseghem, Wouter Volckaertstraat 44 te Mortsel.

Ontvangst is telkens vanaf 14 uur, het programma start om 14.30 uur.

We eindigen om 16 uur waarna je tijd hebt om persoonlijke vragen te stellen.

Alle informatie over deze namiddagen kan je krijgen van Ward Stulens,
button_natuurpunt_telefoon_48.png015-29 72 47,

button_natuurpunt_mail_48.pngward.stulens@natuurpunt.be,

button_natuurpunt_email_48.pngwww.natuurpunt.be/legaten

(hier vind je ook een wegbeschrijving).
Inschrijven hoeft niet, maar we horen graag van je komst.

Wandeling door Hees - 18/09/2011 om 14:00 uur


 Eddy Keuninckx    10 sep 2011 : 15:13
 Niets    Informatief

button_natuurpunt_wandelen_48.png

Wandeling door Hees - 18/09/2011 om 14:00 uur

button_natuurpunt_wandelen_48.png Succesvolle wandeling in Zelem !

Op 18 september jl. heeft onze afdeling een wandeling gemaakt in Zelem onder de deskundige leiding van Jan Kenes.
Bijzonder aan deze wandeling was dat het een activiteit van 3 afdelingen was.

Jaarlijks hebben de afdelingen Tessenderlo en Diest een gezamelijke wandeling. Dit jaar was het onze beurt de afdeling Tessenderlo te ontvangen en we besloten hen mee te nemen naar Zelem.

Aangezien we de laatste tijd ook veel samenwerken met de afdeling Bekkevoort besloten we hen ook uit te nodigen. Resultaat was dat we zondag een groep van ruim 20 wandelaars uit alle drie de afdelingen bijeen kregen. En het weer werkte ook mee: het was zonnig met een aangename temperatuur.

wandeling_zelem_20110918_1024-300.png

We hebben zowel de natte vallei van de Zwarte Beek als de droge heuvels van het Hezerbos bezocht en vonden onderweg verschillende
paddenstoelen, een kikker en verschillende planten. Over alle onderwerpen had Jan wel iets te vertellen.

Na drie uur kwam iedereen moe maar voldaan weer terug op de parking. Aansluitend zijn we met de afdeling Tessenderlo nog even wat gaan drinken in het cafe van het St Jansbergklooster.

We hebben afgesproken volgend jaar weer een gezamelijke wandeling te houden, dan weer op het gebied van Tessenderlo


saskia_80.pngSaskia


De aangekondigde fietstocht in het kader van de Dag van de Trage Wegen
op zondag 23 oktober gaat niet door.

Waarvoor onze excuses 

Europese Nacht van de Vleermuis


 Eddy Keuninckx    29 jul 2011 : 15:19
 Niets    Informatief

Missie Vlerulla: volwassenen toegelaten  

Newspost_Image_nachtvandevleermuis_1024-300.png
Missie Vlerulla: volwassenen toegelaten
 

Vleermuizen spreken tot de verbeelding. Voor je het weet zitten ze in je haar, zeggen ze. Het zijn vampiers, ze drinken bloed en ook af en toe een pintje bier!

Wil jij het fijne weten van deze en andere mythes?

Kom dan op vrijdag 26 augustus naar de Europese Nacht van de Vleermuis in Diest en ontdek het allemaal.
Iedereen, groot en klein, kruipt in de huid van een vleermuis en beleeft zo een avond vol stoute stellingen, speelse opdrachten en bijzondere weetjes.  

Zet je schrap voor een onvergetelijke Nacht en ga samen met Graaf Vlerulla op geheime missie.
Batdetector en nachtvlinderlamp liggen alvast klaar.
En Natuurpunt Diest houdt café: de lekkere bat-cocktails staan koud.      

Iedereen welkom in het Bezoekerscentrum Webbekoms Broek vanaf 18.45 uur!    

i.s.m. Natuurpunt Diest vzw Regionaal Landschap Noord Hageland en Bezoekerscentrum Webbekomsbroek
INFO: eric.spiessens@vlaamsbrabant.be
013_358658