WerkFolk 2011 - Verslag


 Eddy Keuninckx    08 jul 2011 : 08:55
 Niets    Informatief

WerkFolk 2011 - Verslag

werkfolk_2011_verslag_1024-300.png

Op vrijdag 8 juli begon Werkfolk 2011. Het weer was de weken voorafgaand aan deze 9e editie van Werkfolk niet zo goed geweest maar vrijdag was het droog, met een aangename temperatuur.

Met de vaste ploeg vrijwilligers hadden we het terrein klaar gemaakt: er stonden 2 partytenten, 2 WC´s en de douchetent. Al het materiaal voor de kookploeg was aanwezig en er lag water en electriciteit. Deelnemers aan het weekeinde vinden dit misschien vanzelfsprekend maar het kost toch ieder jaar 2 dagen om alles in orde te krijgen.

Vanaf 11.00 uur kwamen de deelnemers toe. We konden weer heel wat vertrouwde gezichten begroeten, maar gelukkig waren er ook weer nieuwkomers.

Op vrijdag wordt er traditiegetrouw door de meeste mensen gehooid. Helaas waren niet alle stukken die gehooid moeten worden gemaaid. Dat kwam omdat door de vele regen in de weken voorafgaande aan Werkfolk op enkele percelen te veel water stond, zodat deze niet bewerkt konden worden. Hopelijk wordt augustus droger zodat we die percelen dan als nog kunnen hooien. De hooiers gingen onder leiding van Paul en Geert aan het werk.

De technische ploeg van Heist-op-den-berg was ook weer aanwezig, en onder leiding van Peter begon deze ploeg aan het bouwen van een brug. We weten van voorgaande jaren dat ze dat heel goed kunnen. We hadden ons dit jaar nl. als doel gesteld dat we een nieuw wandelpad wilden maken door de vallei. Op die manier kunnen we de oorspronkelijke toegang tot de schans herstellen en een mogelijkheid creeren om met gegidste groepen door het natte terrein te gaan. In de toekomst willen we langs dit nieuwe pad ook een vogelkijkwand maken.

Maar voor aan het pad begonnen kon worden moest op 2 plaatsen een brug over de grachten gemaakt worden. Zoals gezegd heeft de ploeg van Heist een stevige permanente brug gemaakt. Enkele jongeren hebben toen de volgende dag een tijdelijke brug gemaakt op een tweede plaats. Nadat de permanente brug lag kon op zaterdag het nieuwe pad gemaaid worden en is het maaisel afgevoerd. De vallei is nu toegankelijk. Nu is het zaak dit pad enkele keren per jaar te maaien om het open te houden.

De hooiwerkzaamheden schoten vrijdag goed op en op zaterdag kon begonnen worden aan de percelen die verder weg liggen. Aangezien het weer ook de rest van het weekeinde goed bleef was iedereen goed gemotiveerd om te werken en ging het hooien goed vooruit. De ploeg van Heist heeft zaterdagnamiddag nog een bank gemaakt en geplaatst boven het maisveld zodat de wandelaars op de rode wandeling een mogelijkheid hebben even te rusten met uitzicht over de vallei.  

Naast al het werk was er natuurlijk ook tijd voor ontspanning. Sarah en Marc hadden voor vrijdag weer een prachtig kennismakingsspel/quiz in elkaar gezet. Alle ploegen gaven het beste van zichzelf, aangemoedigd door de overige aanwezigen. Na het spel kon iedereen genieten van een heerlijke barbecue, waarbij natuurlijk ook aan de aanwezige vegetariers was gedacht.

Zaterdagavond was muziekavond. De avond werd geopend door Foluda, een groep muzikanten die dansbare vlaamse volksmuziek spelen. Al meteen gingen de voeten van de vloer. Na Foluda en na een vertederend intermezzo van Kurt, Laure en Berne was de beurt aan Le Mouton qui Rir.

De groep van Geertje, Adriaan, Heleen, Kurt en Tijmen. Zij brachten een heel nieuw repertoire en je kon goed horen dat zij in het afgelopen jaar verder gegroeid zijn.

Na deze optredens was het rond het kampvuur de beurt aan de deelnemers zelf. Tot laat in de nacht klonken de liederen over het veld. De nieuwe formule, waarbij de deelnemers dicht bij de veldschuur kamperen was heel succesvol en zullen we volgend jaar zeker herhalen.

Zondagvoormiddag is een groot deel van de werkers gaan wandelen in Catselt, een ander natuurgebied van Natuurpunt op de grens van Diest en Scherpenheuvel. Enkele werkers maakten de werkzaamheden af en de kookploeg verzamelde alle restjes voor de laatste lunch.

Nadat iedereen had geholpen het kamp weer af te breken was er het langzamerhand tradititionele ijsje en om 15.00 uur werd deze editie van Werkfolk afgesloten.

Al met al kijken we terug op een ontspannen, aangename Werkfolk waarbij er goed is gewerkt en oude vriendschappen zijn bevestigd en nieuwe vriendschappen zijn ontstaan.  
Graag nodigen we iedereen uit voor de 10e editie die volgend jaar opnieuw in het 2e weekeinde van juli zal doorgaan.  

Saskia 

Van de krekel en de mier Koesterburenwandeling 4 juni 2011


 Eddy Keuninckx    02 jun 2011 : 15:39
 Niets    Informatief

button_natuurpunt_wandelen_48.png

Van de krekel en de mier Koesterburenwandeling 4 juni 2011  

button_natuurpunt_wandelen_48.png Van de krekel en de mier Koesterburenwandeling 4 juni 2011  

Op een mooie warme zomeravond kwamen eens een 10-tal mensen bij elkaar om een mooie wandeling te maken. Het zou het begin van een sprookje kunnen zijn maar het was echt waar. Op zaterdagavond 4 juni verzamelden zich ca. 10 mensen voor een avondwandeling door Dassenaarde en Asdonk op zoek naar de veldkrekel en de rode bosmier.

We gingen speciaal op zoek naar deze soorten omdat Diest in het kader van de koestercampagne van de provincie Vlaamsbrabant 10 soorten als ‘Koesterburen’ heeft aangenomen. Elke van deze soorten (een vlinder, een vogel, een paddenstoel, een insect,etc) staat symbool voor een heleboel soorten planten en dieren die samen wonen in een bepaald landschapstype.

Een van de voor Diest gekozen soorten is de rode bosmier.  En aangezien in Dassenaarde en de Vallei van de Drie Beken sinds we het terrein meer open hebben gemaakt de populatie veldkrekels sterk is toegenomen, leek het ons een goed idee beide soorten in 1 wandeling te combineren.  

wandeling_koesterburen_01.png

De veldkrekel hebben we volop gehoord. Als je eenmaal weet waar je naar moet luisteren hoor je ze overal op heidevelden en droge graslanden. Gelukkig had Nobby Thijs een geluidsopname van de veldkrekel meegenomen zodat alle deelnemers aan de wandeling wisten op welk geluid ze moesten letten.

We hebben de krekels helaas niet gezien. Ze zijn erg schuw en heel gevoelig voor de trillingen die we veroorzaakten als we kwamen aangelopen.  De krekels leven in een holletje onder de grond.

Heel veel holletjes hebben we gevonden en hebben ook geprobeerd een holletje uit te graven om de bewoner bloot te leggen maar de krekel was sneller dan wij en zag kans ongezien te verdwijnen.  

wandeling_koesterburen_02.png

De rode bosmier hebben we helaas ook niet gezien. Er waren vroeger wel nesten van rode bosmieren in Dassenaarde maar de laatste jaren is deze soort helaas uit ons zicht verdwenen. Er zijn nog wel nesten te vinden op de Houterenberg in Tessenderlo.

Gelukkig was er een mierenkenner aanwezig op de wandeling . Hij heeft ons attent gemaakt op allerlei kleine mierensoorten en heeft ons heel wat verteld over het verborgen leven van mieren.  

Na ruim 2,5 uur wandelen was iedereen toe aan een drankje. Rond de picknicktafel bij het inormatiebord op de Speelweide hebben we met een biertje of een fruitsap nog even nagepraat over de wandeling en nog wat genoten van de mooie zomeravond. Wij kijken terug op een hele leuke wandeling.  

Meer informatie over de koesterburencampage kan je hier vinden.